Let op: gewijzigde spelregels! 19-8-2019

Vier kwarten in plaats van twee helften
Alle wedstrijden (dit geldt voor zowel junioren als senioren) worden vanaf dit seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. Tussen 1e en 2e kwart en tussen 3e en 4e kwart is er 2 minuten rust. Tussen kwart 2 en 3 bedraagt de rust 5 minuten (tenzij het noodzakelijk is om te sproeien).

Vrije slag binnen de cirkel
Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

Strafcorner aanvallende fout
Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich achter de middenlijn op te stellen.

Verdedigende hervatting na strafcorner
Vanaf nu is het een verdediger toegestaan een vrije slag (of uitpush) te nemen (geen selfpass!) met het masker op.

Afstand bij vrije slag rond de cirkel
Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) tenminste 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

Vliegende keeper verdwijnt
Tot en met afgelopen seizoen konden teams kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf dit seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als gekozen wordt om met 11 veldspelers te spelen, dan is er niemand meer die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Uitspeelcorner
De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijkgetrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met afgelopen seizoen was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.
Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd.

Lees hier de volledige tekst op de website van de KNHB.

Spelreglement veldhockey 2019 op website KNHB.Nieuwscategorie : Arbitrage

 
 

Alle nieuwsberichten

Zoeken in nieuws

Agenda

Er zijn nog geen agendapunten

Facebook