Anne Jansen geeft fysiotherapie aan jeugd van MHCU 17-2-2021

Het clubhuis van MHCU is gesloten op deze late woensdagmiddag, maar er brandt toch licht. Binnen werken Babs (MC2) en Liv (MD3) zich met oefeningen in het zweet. Kinderfysiotherapeut Anne Jansen begeleidt ze. "Kom op, even doorzetten nog, tien, negen, acht…”

Voor wie het nog niet wist, bij MHCU kunnen jeugdleden met pijnklachten of die moeite hebben om in hun team mee te komen door motorische klachten, fysiotherapie krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn pijn in knieën, enkels en hielen. "Vooral bij kinderen van groep 7 tot en met het tweede, derde jaar voortgezet onderwijs zie je dat veel. Volop in de groei en dat kan pijnen veroorzaken”, weet Anne. Met haar beide handen maakt ze tegengestelde bewegingen. "Kijk, hun spieren groeien snel, maar de pezen en banden kunnen achterblijven. Dat zorgt voor irritatie, disbalans en ook kunnen er klachten door overcompensatie ontstaan. Met fysiotherapie kunnen we daar wat aan doen.”

"Ze zijn volop in de groei en dat kan pijn veroorzaken”

Anne Jansen (24) speelt zelf in dames 1. Tijdens haar studie specialiseerde ze zich in kinderfysiotherapie en liep ze stage bij AZ en bij handbaleredivisionist VZV. Ze werkt inmiddels voor Kinderfysiotherapie Nelissen in Limmen en is op woensdagmiddag voor MHCU-leden beschikbaar.

"Kinderen leren bewegen, hun motorische ontwikkeling verbeteren, daar kun je veel mee doen. Hands on en hands off, met oefeningen”, licht Anne toe. Globaal onderscheidt ze twee categorieën. "Fanatiek sportende kinderen die veel doen, maar door de hoge belasting blessures krijgen. En dan zijn er de kinderen die graag sporten, maar motorisch moeilijk meekomen. Die altijd achteraanlopen. Beiden kunnen geholpen worden.”

Weinig is zo treurig als een kind dat graag wil sporten maar door blessures gehinderd wordt of zelfs uitvalt. En dat niet alleen. "Het plezier en zelfvertrouwen zakken weg, en dat zijn toch de pijlers van het sporten, zeker voor jeugd. Sport is goed voor je, maar je moet het wel leuk vinden. Vooral bij jongens zie je dat ze afhaken omdat het plezier weg is, bijvoorbeeld omdat ze hun teamgenoten niet kunnen bijhouden.”

Anne vindt het lastig om een percentage aan te geven hoeveel fysieke klachten ze kan verhelpen. "Iemand met pijnklachten heeft er zeker baat bij. Aan het begin vraag ik altijd hoe erg de pijn is op de schaal van een tot tien. Na een aantal sessie vraag ik het weer, en dan is de klacht altijd verminderd. Maar het is nooit helemaal zeker, pijn kan ook chronisch worden. Ik geef ook advies over verdere hulp als dat nodig is.”

"Wat ik zie is dat veel meer kinderen er baat bij kunnen hebben”

Haar handen jeuken al als ze kinderen ziet worstelen. Kijkend naar trainingen ziet ze behoorlijk veel meisjes en jongens die wel wat hulp kunnen gebruiken, vooral voor motorische verbetering. Op deze woensdag is ze met Liv en Babs aan het werk, twee meiden en dat is nog geen procent van het aantal jeugdleden bij MHCU. Kennelijk ervaren kinderen en hun ouders een hoge drempel om bij haar aan te kloppen. "Of dat het nog niet zo goed bekend is wat ik hier doe. Kom gewoon naar me toe als je ergens last van hebt, en wacht er zeker niet te lang mee totdat het erger wordt. Ik heb van 17 tot 18 uur op woensdag spreekuur, en vragen staat vrij. Tegen ouders zou ik willen zeggen: wees niet bang voor kosten; fysiotherapie valt tot 18 jaar binnen de basisverzekering. Achttien sessies worden vergoed.”
Na de balansoefeningen en het spierversterkende vormen in het clubhuis gaan Babs en Liv het veld op. Bewapend met hun hockeysticks. Anne: "Ja, hockey is een belastende sport en ik probeer daarom ook altijd om specifieke hockeyelementen aan de oefensessies toe te voegen. Dat maakt het ook een stuk leuker voor ze.”

Voor vragen mail Anne Jansen: [email protected]
Nieuwscategorie : Informatie

 
 

Alle nieuwsberichten

Zoeken in nieuws

Agenda

Er zijn nog geen agendapunten

Facebook